Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak nastavit fotoaparát

7 rad jak nastavit fotoaparát : 

1) nastavování citlivosti (ISO): bez chápání, co to je , a jak se díky němu můžeme ubráni rozmazaným fotografiím, se prostě nedá fotit. Tedy musíte přijít na to, kde se nastavuje .

2) musíte zapomenout  na plnou automatiku: Největším omylem na světě který sdílí  cca 90 procent majitelů foťáků je názor, že „ foťák přece musí dokázat vše vyřešit za fotografa “. Nemusí, nedokáže. Jistý stupeň kontroly je vždy nezbytný, a zkrátka se navždy rozlučte se zeleným obdélníčkem či foťáčkem na otočném kolečku, tedy tzv. plnou automatikou.

3) objevte kouzlo programu P: P je sice též automatika fotoaparátu, ale dovoluje nám regulovat ISO, čímž se nám otvírají další jiné možnosti.

4) naučte se vnímat nebezpečné čudlíky korekce expozice a vyvážení bílé: Pokud tedy používáte a aktivujete  tyto dvě funkce, foťák prostě bude fotit špatně, takže se naučte vnímat to, že jsou na základních hodnotách. 

5) zapomeňte na režimy „scénické“: Na skoro každém foťáku je spousta ikonek, které mohou vyvolat dojem, že režim pláž bude dobře fotit na pláži, noční focení pomůže v noci atp… ale omyl . Prostě je nepoužívejte, nebo jen velice zřídka.

6) naučte se zamykat expozici: Nad foťákem je potřeba mít trochu kontroly. Nedá  se žít bez toho, aniž byste uměli bleskurychle foťák oblbnout a přinutit ho fotit světleji nebo tmavěji. K tomu se může třeba hodit tlačítko AE-L případně hvězdička ( nejčastěji u Canonů).

7) vyzkoušejte si ostření: Samozřejmě je u focení důležité se seznámit i s ostřením. Bez ostření by vznikla esteticky nepěkná a rozmazaná fotka.